Gepersonaliseerde Cadeaus voor Bruidsmeisjes

Ook in Nederland zien we steeds vaker bruidsmeisjes terug op bruiloften. Wanneer jij op jouw huwelijksdag...

Lees Meer

Gepersonaliseerde Cadeaus voor Bruidsmeisjes

Bruidsmeisjes zijn meer dan normale bruiloftsgasten. Ze zijn vaak een grote steun voor de bruid en nemen verschillende taken op zich tijdens en voorafgaand aan de grote dag. Zo is er vaak een ceremoniemeester en wordt ook het vrijgezellenfeest vaak geregeld door vriendinnen of bruidsmeisjes. Een gepersonaliseerd cadeau is dan ook een geweldige en persoonlijke manier om deze speciale vrouwen in je leven te bedanken.

Westerse Traditie

Het hebben van bruidsmeisjes is een westerse traditie die ontstaan is uit verschillende factoren. Vroeger was het vanzelfsprekend dat de familie van de bruid opdroeg voor de kosten van de jurken, de reiskosten en andere bijkomende bedragen. De rijke families hadden in deze tijd dan ook een veel grotere entourage. Het hebben van een groot aantal bruidsmeisjes was dan ook de manier om je rijkdom en macht te tonen. 

Religieuze Invloeden 

Er wordt gedacht dat het Bijbelse verhaal van Jakob van grote invloed is geweest op de aanwezigheid van bruidsmeiden tijdens de bruiloft. In het verhaal, uit Genesis, wordt geschreven dat de vrouwen van Jakob, Lea & Rachel, ieder hun eigen dienstmeiden meenamen. Hoewel deze vrouwen eerder gezien konden worden als bediende, wordt dit verhaal vaak gezien als de oorsprong van het bruidsmeisje. 

Dubbelganger 

Er wordt beweerd dat de bruid en haar bruidsmeisjes vroeger precies dezelfde jurken droegen. Ook droegen ze, net als de bruid, een sluier, om de jaloerse afgewezen huwelijkskandidaten in de war te brengen. Daarnaast werd het dragen van dezelfde mooie jurken gezien als een manier om boze geesten af te leiden.

Tijdens het feodale tijdperk in China, kwam het nogal eens voor dat bruiden gekidnapt werden. De baarmoeder werd gezien als een kostbaar bezit, omdat deze noodzakelijk was voor het produceren van erfgenamen. Doordat bruidsmeisjes dezelfde kleding als de bruid droegen, werd het risico dat ze gekidnapt werden door rivaliserende bendes een stuk lager.

Victoriaans Wit

In het Victoriaanse tijdperk was wit de officiële kleur voor de kleding van de bruidsmeisjes en -jonkers. Deze traditie was afgeleid van het huwelijk van koningin Victoria en prins Albert. Koningin Victoria droeg een lange witte jurk op haar bruiloft de bruidsmeisjes droegen een kleur die hierbij aansloot, omdat dit destijds een gewoonte was.

Traditionele Bruidsmeisjes

Vroeger waren bruidsmeisjes vaak jonge ongehuwde vrouwen, die oud genoeg waren om te trouwen. Omdat goede vriendinnen of geliefde familieleden van de bruid soms nog te jong waren om te trouwen, werden ze vaak aangeduid als 'junior bruidsmeisje'. Destijds was de rol van een bruidsmeisje zeer beperkt. Er werd verwacht dat ze bij de ceremonie aanwezig was en de bruid tijdens de grote dag bij zou staan. Van de junior bruidsmeisjes werd alleen verwacht dat ze aanwezig waren. 

Getuige

De getuige van de bruid wordt in het Engels ook wel aangeduid als 'maid of honour' of, wanneer het een man betreft, 'male of honour'. Deze term werd oorspronkelijk gebruikt om een bediende van de koningin aan te duiden. Hoewel de bruidsmeisjes op je bruiloft vaak vooral een ere-rol vervullen, hebben getuigen wel degelijk een wettelijke functie. Ze moeten aanwezig zijn op de bruiloft en zijn ook verantwoordelijk voor het ondertekenen van de trouwakte. Het kiezen van de juiste getuige is dan ook een belangrijke taak voor zowel de bruid als bruidegom. Op een huwelijk mogen er in Nederland maximaal vier getuigen aanwezig zijn.

Moderne en Culturele Aanpassingen

De taken die bruidsmeiden vervullen gaan verder dan het bieden van steun aan de bruid, tijdens het huwelijk. Hoewel verwacht wordt dat ze helpen bij het aankleden en zorgen dat de jurk en sluier goed blijven zitten, zorgen bruidsmeisjes tegenwoordig ook voor andere zaken. Zo nemen ze vaak het organiseren van het vrijzelenfeest voor hun rekening, plannen een 'bridal shower' en steken vaak veel tijd en geld in deze belangrijke dag.

In Nederland worden ook vaak peuters, kleuters of hele jonge meiden ingezet om bijvoorbeeld de ringen of bloemen te dragen. Hoewel wij ook de allerkleinsten als 'bruidsmeisjes' kunnen bestempelen, worden ze in het Engels vaak aangeduid als 'flower girls' - bloemenmeisjes.  

Tegenwoordig is de bruid helemaal vrij om haar bruidsmeisjes te kiezen en hoeven ze ook niet allemaal een witte jurk én sluier te dragen. Toch zijn er nog altijd tradities die vaak worden nageleefd. In Amerika dragen de bruidsmeisjes vaak dezelfde kleur en stijl jurken, die door de bruid zelf zijn uitgekozen. Deze passen vaak bij de kleuren die ook in de bruidsdecoratie is terug te zien. In Nederland wordt er soepel omgegaan met deze 'regels'. Zo is het kiezen van bruidsmeisjes vooral een mooi moment om je beste vriendinnen een speciale rol te geven op jouw grote dag.

Toon je Dankbaarheid

Als je kijkt naar wat de moderne bruidsmeisjes allemaal voor je doen, dan is er genoeg om dankbaar voor te zijn. Naast de tijd en kosten die ze investeren, bieden ze ook emotionele steun tijdens een drukke periode. Laat zien hoezeer je ze waardeert, door ze te verrassen met gepersonaliseerde cadeaus. Door zelf geschenken te ontwerpen voor de vrouwen die je bijstaan tijdens dit belangrijke moment, laat je ze echt zien hoeveel ze voor je betekenen. Zeg 'Dankjewel' op een speciale en persoonlijke manier en creëer gepersonaliseerde cadeaus voor bruidsmeisjes.