Terug naar Site

Bedrukt Leer

Gebruik jouw foto's en ontwerpen om gepersonaliseerd leer te creëren. Perfect voor het maken van een one-of-a-kind leren jack of handtas, waarmee jij opvalt in de menigte. Gebruik digitaal bedrukt leer om je oude eetkamerstoelen opnieuw te bekleden en blaas een ruimte nieuw leven in. Met zo'n groot breed assortiment aan bedrukte leren materialen om uit te kiezen, zijn de mogelijkheden eindeloos.

Gepersonaliseerd Leer, Bedrukt met de Modernste printtechnieken

Enorme sprongen vooruit

Het digitaal bedrukken van leer heeft de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt en we zijn er trots op te kunnen zeggen dat ook wij vooruitgang hebben geboekt.  Met behulp van de beste apparatuur en technieken, kunnen wij bedrukt leer van uitstekende kwaliteit creëren en met onze gepersonaliseerde afdrukservice van leer, kun jij jouw afbeeldingen en ontwerpen gebruiken om prachtig bedrukt leer te creëren. 

Wat is leer?

Leer is de huid of vacht van een dier en een van de oudste materialen die we vandaag de dag nog steeds gebruiken. Sinds het prille begin heeft het een lange weg afgelegd, waardoor we nu gepersonaliseerd bedrukt leer kunnen aanbieden. Toch is er over het algemeen weinig veranderd in de manier waarop leer wordt gebruikt en vervaardigd. Natuurlijk leer wordt soms geleverd met oneffenheden en deuken, vanwege de manier waarop het leer wordt verwerkt om toegepast te kunnen worden in kleding en accessoires. Dit is volkomen normaal en waar mogelijk vermijden we het gebruik van deze beschadigde delen van het leer. Bij grotere stukken is dit echter niet altijd mogelijk.

Waar komt het vandaan

We hebben denk ik wel duidelijk gemaakt dat leer afkomstig is van dieren, maar nog niet van welke dieren dit precies is. Wanneer je het hebt over 'leer', denken mensen al snel dat het van koeien afkomt, maar dit is niet altijd het geval. In Frankrijk is varkensleer de meest voorkomende leersoort. Leer kan ook verkregen worden van schapen, paarden, lammeren, herten en elanden. Reptielenhuid is populair vanwege het herkenbare patroon, kangoeroeleer is geschikt voor motoraccessoires, omdat het goed bestand is tegen slijtage, en struisvogelleer wordt steeds populairder vanwege het 'kippenvel' structuureffect. In Thailand wordt zelf roggeleer vaak gebruikt voor het maken van riemen en portemonnees, vanwege de duurzaamheid.

Het behandelen van leer

Vanzelfsprekend wordt er niet rechtstreeks van een dierenhuid een jas gemaakt; we kunnen niet meteen beginnen met het bedrukken van het leer. Dit moet eerst een proces ondergaan dat we 'looien' noemen, voordat het gebruikt kan worden. Dit proces bestaat uit drie stappen, die van leer een bruikbaar product te maken.

Stap één

Ten eerste moet de huid worden voorbereid. Dit houdt in dat de huid in kalkrijk water wordt geweekt, gevolg door het ontkalken van het product, wat een haast identiek proces is waardoor de alkali weer uit de huid wordt verwijderd en het pH-level wordt verlaagd. Dit omvat tevens het ontharen, ontvetten, bleken en tenslotte het pekelen van de dierenhuid. Het pekelen wordt vaak toegepast om te zorgen dat de tannine, in stap twee, beter door het leer wordt opgenomen.

Stap twee

Stap twee omvat het looiproces. Het looien stabiliseert de eiwitten in de huiden, wat rotting tegengaat. De huid wordt ondergedompeld in een looistof (tannine) in een groot vat. Het vat wordt langzaam rondgedraaid, waardoor de looistof door de gehele dikte van de dierenhuid kan dringen. Wanneer het leer evenredig is bedekt met deze stof, wordt de pH-waarde van de vloeistof omhoog gebracht, waardoor de looivloeistof zich aan het leer hecht. Dit staat bekend als neutralisatie en zorgt dat het leer beter bestand is tegen krimpen.

Stap drie

Bij de derde en laatste stap wordt het leer afgewerkt, wat 'walken' wordt genoemd. Dit maakt het leer dunner en gladder. Als het leer gekleurd moet worden wordt dat ook in dit stadium gedaan. Tenslotte wordt het leer gedroogd en zachter gemaakt, een proces dat soms gepaard gaat met het splitten, schaven, verven of bleken van de stof. Er zijn looiers of looierijen die het leer invetten om de waterbestendigheid te verbeteren, dit is echter geen permanente oplossing en deze vetlaag zal verdwijnen bij overmatige blootstelling aan water.

Het belang van uitbreiding

Bij Bags of Love richten we ons steeds meer op het uitbreiden van ons leeraanbod. Het leer dat we al het langs in ons assortiment hebben is ons prachtige nappaleer, een volnerf kalfsleer. Daarnaast hebben we verscheidene andere leersoorten geïntroduceerd, waaronder behandeld leer, dubbele croupon leer, gerecycled lederbord en nog veel meer. Onze leersoorten bestaan niet langer alleen uit geitenleer; we bieden zowel gladde als ruwe afwerkingen en zien er naar uit om ons uitbreidingsproject te vervolgen. We hebben ook een leren stalenpakket geïntroduceerd, dat voortdurend wordt bijgewerkt wanneer we meer leersoorten aan ons assortiment toevoegen. Ook bieden we steeds meer leren producten en accessoires aan en niet slechts alleen de leren stoffen op zichzelf. 

Moderne technieken

Moderne printmethodes stellen ons in staat om de oppervlakte van het leer rechtstreeks te bedrukken, waardoor het niet langer nodig is om een coating te bedrukken en deze vervolgens op het leer aan te brengen. Deze methode werkt prachtig voor al onze bedrukte leersoorten en wordt niet beïnvloed door de textuur van het leer. Details worden bedrukt met uitstekende helderheid en fijne lijntjes tot wel 2pt worden met gemak afgedrukt. De reproductie van kleuren is prachtig, vol rijke en levendige tinten. De prints zijn even sterk als het gepersonaliseerde leer zelf en je bent verzekerd van een prachtige, professionele afwerking.

strong fabric

Voldoet aan de Martindale-test voor slijtvastheid
Download Certificaat