Of u nu een lampenkap van stof maakt of zelf lampenkapstof maakt, wij hebben materialen die perfect geschi...
Lees MeerWordt Verzonden in 1 - 2 dag(en)
Bezorging Nederland: € 9,95
Koop nu, betaal later
Er zijn twee manieren om stof te gebruiken bij het maken van lampenkappen: u kunt zelf lampenkappenstof maken of lampenkappen op maat laten maken.
Bekijk ons assortiment lampenkapstoffen
Middelzwaar, stijf en niet-rekbaar, grof en dun
100% polyester
Middelzwaar, zacht en niet-rekbaar, ondoorzichtig
100% katoen
Middelzwaar, zacht en niet-rekbaar, grof en transparant. Licht gedempte kleuren met een warme vintage finish. De kleuren liggen op de stof.
100% katoen
Zwaargewicht, gestructureerd en niet-rekbaar, ondoorzichtig, brandwerend
90% pvc, 5% polyester, 5% katoen
Zwaargewicht, zacht en niet-rekbaar, ondoorzichtig, brandwerend
100% polyester
Effen geweven FR polyester 145 g/m²
100% polyester
Onderhoudsinstructies
Wassen op 30°C, drogen op lage temperatuur, uithangen, niet uitwringen, strijken op lage temperatuur.
Lampenkapstof werd ontwikkeld om de lichtbron te verbergen en sfeer te creëren in een kamer. Oorspronkelijk werden lampenkappen gemaakt om licht te projecteren, vaak gemaakt van halfronde reflectoren die in olielampen werden geplaatst om het licht verder te laten schijnen. Deze lampenkappen werden gebruikt aan het einde van de 17e eeuw. In de 19e eeuw, toen verlichting massaal als gas in een fabriek werd geproduceerd en verspreid, raakte de lucht oververhit en de gassen die werden gebruikt en gecreëerd, zorgden ervoor dat de kamers geventileerd moesten worden. In die tijd werden lampenkappen gebruikt om het licht te verzwakken in plaats van te richten. De uitvinding van de gloeilamp in 1879 zorgde ervoor dat lampenkappen werden gebruikt zoals we ze vandaag de dag kennen. Dit werd gedaan om de intensiteit van het elektrische licht te maskeren. Lampenkappen zijn meestal gemaakt van stof, glas, papier of plastic; populaire lampenkapstoffen zijn onder andere zijde, linnen en katoen. Leveranciers van lampenkapstof met een op maat bedrukte afwerking zijn schaars, dus probeer nu een staal of test onze hittebestendige stof voor lampenkappen.
Dit is waarschijnlijk de eenvoudigste manier om zelf stoffen lampenkappen te maken als doe-het-zelfproject en kan in slechts een paar eenvoudige stappen worden uitgevoerd.
Stap 1: Kies een basis
Dit kan een effen lampenkapstof zijn, bij voorkeur in wit of crème, of een speciaal ontworpen binnenstof voor een lampenkap. Dit kan in elke gewenste maat of vorm, maar houd er rekening mee dat hoe ingewikkelder het is, hoe lastiger de latere stappen zullen zijn; het kan makkelijker zijn om eenvoudiger te beginnen en vervolgens over te gaan op complexere ontwerpen.
Stap 2: Maak een sjabloon
Maak vervolgens een mal van je lampenkap. Dit gaat het makkelijkst door de lampenkap te markeren en aan die rand te beginnen. Leg een groot stuk papier neer en begin bij de markering die je hebt gemaakt. Rol je lampenkap geleidelijk over het papier, terwijl je de baan markeert, totdat je weer bij je markering bent. (Als je een ronde lampenkap hebt, krijg je een rechthoek; als het meer een kegelvorm is, krijg je een gebogen boog.) Voeg ongeveer een centimeter toe aan alle randen, voor wanneer je je lampenkap afmaakt.
Stap 3: Knip je stof en breng aan
Gebruik je sjabloon als patroon en knip de stof van je lampenkap op maat. Zorg ervoor dat je tevreden bent met de positie van je patroon op de stof en de plaatsing ervan. Vouw vervolgens de extra centimeter die je aan de randen hebt toegevoegd om en strijk deze dicht; dit vormt een naad. Breng de stof aan op de voering van je lampenkap. We raden aan om brandveilige textiellijm te gebruiken en de instructies van de fabrikant te volgen.
Stap 4: Afwerking
Zorg ervoor dat de naad over de rand van de lampenkap geplakt zit en laat deze drogen. Spuit de lampenkap in met een brandvertragende textielspray, wederom volgens de instructies van de fabrikant, en laat volledig drogen. Je hebt nu je eigen gepersonaliseerde lampenkap, gemaakt van op maat gemaakte lampenkapstof.
Deze lampenkappen zijn iets lastiger om te maken. Hierbij wordt de stof op een styreen ondergrond gemonteerd en vervolgens op een metalen frame van de lampenkap bevestigd.
Stap 1: Selecteer uw frame en maak een sjabloon
Voor dit type lampenkap heb je een draadframe of lampenkapringen nodig. Een frame vormt de hele structuur, terwijl de ringen alleen de boven- en onderkant vormen. Gebruik dezelfde methode als hierboven om een patroon voor je stof te maken, waarbij je de lampenkap zelf als afmetingen gebruikt. Vergeet niet om rondom extra ruimte toe te voegen voor de naden.
Stap 2: Knip je stof en voeringm>
Met behulp van je sjabloon moet je de stof en voering op maat knippen. Zelfklevend styreen, of drukgevoelig styreen, is een van de meest populaire materialen. Het is een extreem dun stuk piepschuim met een klevende kant om het aan je stof te bevestigen. Elk brandvertragend, brandveilig of brandveilig materiaal kan als voering worden gebruikt, maar zorg ervoor dat je geen materiaal gebruikt dat oververhit kan raken en brand kan veroorzaken. Voor een brandwerende voering kan elke stof worden gebruikt voor de buitenkant van je lampenkap; katoen, zijde en voering zijn de meest populaire keuzes.
Stap 3: Stukje bij beetje samenvoegen
Zodra al je onderdelen klaar zijn, hoef je ze alleen nog maar aan elkaar te zetten. Vergeet niet de naad van je lampenkap aan elkaar te lijmen wanneer je de eerste cirkel maakt. Als je een frame gebruikt, span je de stof en voering gewoon over het frame, speld ze vast en naai ze vast. Als je lampenkapringen gebruikt, is het makkelijker om dit te doen met bulldogklemmen; klem je stof in een cirkelvorm en zet hem op zijn kant. Steek de ring voorzichtig in de bovenkant en klem hem rond de bovenkant vast. Bevestig vervolgens de stof voorzichtig met een speciale lampenkaplijm of naai de stof vast over de ring van de lampenkap. Als je klaar bent, maak je de uiteinden vast en doe je hetzelfde met het andere uiteinde van de lampenkap.
Stap 4: Afwerking
Zodra alles droog is (als je lijm hebt gebruikt) of gestikt (als je met de hand hebt genaaid), is het tijd voor de finishing touch. Dit houdt in dat je overtollig materiaal afknipt, stoffen en draden bijknipt en je stoffen lampenkap een beetje opknapt zodat alles er perfect uitziet. Zodra dit klaar is, is je bedrukte stoffen lampenkap klaar om op je lampen of armatuur te worden geplaatst.
Bij het bedrukken van onze stoffen hanteren we een resolutie van 200 dpi. Deze resolutie combineert een hoge kwaliteit print met een goede bestandsgrootte. Om interpolatie en verstoringen te vermijden, adviseren we je afbeelding te schalen naar 100% bij 200 dpi. Onze ontwerpprogramma werkt met een verkeerslichtsysteem, waar de verschillende kleuren de kwaliteit van jouw afbeelding aangeven. Wanneer de resolutie te laag is om te printen, wordt dit hier getoond. Als jij je ontwerp opnieuw uploadt met een hogere resolutie, zal het verkeerslicht van kleur veranderen. Naast het verkeerslicht wordt ook een bericht getoond, dat laat zien of de resolutie van je afbeelding van voldoende kwaliteit is.
Het ontwerp dat jij hebt geüpload wordt automatisch vergroot of verkleind, zodat het aansluit bij de maat stof die jij hebt gekozen. Je kunt de afmetingen van de stof aanpassen bij 'Afdrukformaat' onder het kopje 'Afbeelding Product'. Om te bekijken hoe deze afmetingen bij de maten van je afbeelding/ontwerp passen, kun je naar 'Afbeeldingen & Tekstfuncties' gaan, onder het kopje 'Kwaliteitsinformatie'. Hier kun je tevens de afmetingen van je afbeelding aanpassen.
We raden altijd aan om afbeeldingen te uploaden die binnen de RGB-kleurruimte liggen. Voor de beste kleurresultaten is het verstandig om foto's gebruiken met een sRGB-profiel. Om dit profiel te selecteren moet je in je bewerkingssoftware voor de RGB-werkruimte kiezen en het kleurprofiel instellen op sRGB (volledige naam: sRGB IEC61966-2.1)
Bij het grootste deel van onze stoffen zit er geen limiet aan de lengte die jij kunt laten bedrukken. In het preview-scherm kunnen we maximaal 10 meter van de stof tonen, zodat jij een idee krijgt van de print. Dit betekent echter niet dat dit ook de maximale printlengte is. Als jij een langer stuk stof wil bestellen, kun je eenvoudig de hoeveelheid verhogen (bijv. x 2 voor 20 m of x 4 voor 40 m) en zoveel stof bestellen als jij wil. Bij grotere hoeveelheden wordt ook een automatische korting toegepast. Hoewel er aan de lengte geen limiet zit, heeft iedere stof wel een maximale breedte. Deze kun je terugvinden op de pagina van de specifieke stof of in onze designinterface.
Ja, het wordt geadviseerd wat ruimte rondom je ontwerp over te laten; deze ruimte kan dienen als knipruimte of als extra rand. Wanneer we je materialen bedrukken, of stofstaaltjes versturen, knippen we de randen van de stof in rechte lijnen en laten ongeveer een rand van 5 mm over. We kunnen de stof ook netjes op de rand knippen; hier wordt een kleine toeslag voor gerekend.
Met crocking wordt de vervaging van de print in de vouwen van de stof aangeduid. Deze vervaging kan optreden bij bedrukte natuurlijke stoffen, vooral wanneer deze veel gebruikt of gewassen worden. Door deze materialen met de hand te wassen op lage temperatuur, kan de kans op crocking worden geminimaliseerd. Wil jij voorkomen dat deze vervaging optreedt? Dan adviseren we een van onze stoffen op polyesterbasis te kiezen.
Ja, onze biologische stoffen worden niet voorzien van een extra coating, zoals onze niet-biologische stoffen. Dit zorgt ervoor dat de stof de inkten tot diep in de vezels absorbeert, waardoor de kleursterkte wat kan verminderen (tot ongeveer -40%). Wanneer je graag een print met felle, levendige kleuren wil, raden we aan een van onze niet-biologische stoffen te kiezen.
Helaas niet, al onze stoffen worden zorgvuldig getest, zodat we de beste printresultaten kunnen garanderen, en onze voorzieningen zijn hier perfect op ingespeeld. Wil jij jouw eigen stof toch van een print voorzien? Dan kun je kiezen voor ons bedrukte sublimatiepapier, waarmee je m.b.v. een hittepers je ontwerpen toch op je eigen stoffen kunt drukken.
Als jouw ontwerp vrij eenvoudig is en weinig complexe details bevat, dan kan deze worden opgeslagen als jpeg-formaat. Bij designs met veel kleuren en details adviseren we echter deze op te slaan als tiff-bestand.
Net zoals bij gelijksoortige textieldruk-processen, kan er enige krimp optreden bij het bedrukken van onze stoffen. Hoewel de krimpwaarde afhankelijk is van het specifieke materiaal, kun je over het algemeen uitgaan van krimpwaarde van 2-8%. Omdat krimpen geen exacte wetenschap is, kan de hoeveelheid krimp per oplage verschillen. We adviseren dan ook om altijd net wat meer te bestellen dan je denkt nodig te hebben.
Veel van de stoffen in ons assortiment zijn semi-transparant, waardoor we deze service helaas niet aanbieden.
Op dit moment worden al onze stoffen labels gemaakt van satijn. Voor nu geloven we dat dit het beste materiaal is voor het maken van labels, maar het kan zijn dat we ons aanbod in de toekomst uitbreiden. Alle labels worden in dezelfde maat geleverd. Wanneer jij een ander materiaal of andere maat label wil, kun je altijd een stuk stof naar keuze bestellen en hier zelf labels van maken.
Omdat we ons productieproces zo milieubewust mogelijk willen uitvoeren, worden al onze stoffen bedrukt met inkten op waterbasis. Deze inktsoorten bevatten geen chemicaliën of oplosmiddelen. De printmethode die we gebruiken verbindt de inkten en patronen met de stoffen met behulp van hittedruk, waardoor zo min mogelijk waterverspilling optreedt (wat wel kan gebeuren bij stoomprocessen). Het printen, het vervullen van de bestellingen en de volledige productie vinden plaats onder één dak. Daarnaast vouwen we de stoffen netjes op en leveren die in verpakkingen die milieuvriendelijker zijn én minder ruimte innemen dan kokers. Hiermee besparen tot wel 150 kokers per week en zorgen we tevens dat de ruimte in de bestelbus optimaal wordt benut. (Delicate stoffen worden altijd zorgvuldig ingepakt).
Hoewel het zelden voorkomt, kunnen de kleuren van verschillende oplagen van dezelfde prints licht verschillen. Het is onwaarschijnlijk dat dit verschil duidelijk zichtbaar zal zijn (zo zal het oranje deel van een print niet ineens een rode kleur hebben). De variaties verschillen per stofsoort, vanwege de verscheidene texturen en samenstellingen. Natuurlijke stoffen leveren wat zachtere kleurtinten op, terwijl prints op polyester juist wat levendiger overkomen. We werken echter constant aan het verbeteren van onze kleurprofielen.
Haal alles uit onze volledige knip- & naaiservice. Bij Bags of Love bieden we o.a. verschillende zoomopties aan tegen een kleine meerprijs. We creëren een enkele of dubbele zoom die gebruikelijk 5 tot 20 mm van de rand van de stof in beslag neemt (afhankelijk van de dikte van het materiaal). Houd hier a.u.b. rekening mee bij het bestellen van gepersonaliseerde stoffen met zoom (bereken hierbij ook de mogelijke krimpwaarde). Hoe dikker de stof, des te groter de zoom. Je bedrukte textiel wordt omgezoomd met zwart of wit garen. Bij lichte geweven materialen en zijdesoorten, zal de zoom aan een kant licht golven. Houd bij het bepalen van de afmetingen rekening met de volgende naadtoeslag:
Voor meer informatie over onze stoffen, bekijk onze FAQs.
Let op: Omdat al onze producten handgemaakt worden op bestelling, kunnen de afmetingen licht variëren.